Klikněte pro nastavení vyššího kontrastu zobrazení Klikněte pro nastavení velikosti textu

(Foto)ohlédnutí za Dnem pro dětskou knihu

Zveřejněno: 25.11.2022

Den pro dětskou knihu jsme oslavili v obvyklém termínu - týden před rozsvěcením vánočního stromu, v sobotu 19. listopadu.

Pět minut před začátkem to vypadalo, že akci budeme muset zrušit, že nikdo nepřijde, ale ... dobře to dopadlo, přišli jste! Z "prezenčky" jsme zpětně zjistili, že se zúčastnilo 28 dětí a 20 (pra)rodičů.

Téma bylo "V ZOO", takže nikoho nepřekvapí, že program nabídl poznávačku zvířat, přečtení knihy "Velké čištění zubů v zoo", povídání si o přečteném, recitaci úryvků z knih, jejichž děj se odehrává v ZOO, pásmo písniček o zvířatech, promítání videí ze ZOO Olomouc a vyrábění závěsné dekorace ve tvaru medvěda. Tematicky pojaté bylo i pohoštění. Děti se v jednu chvíli změnily v hady a pochutnaly si na (želé) myškách, poté v opice a dle chuti si nabídly banány, jablíčka, mandarinky, oříšky. Vzpomínkou na odpoledne v zoo v knihovně jim budou propisky, samolepky, magnetky a placky s potiskem zvířat, které jsme nechali koupit v ZOO Olomouc. Vzpomínku na akci bude mít i jedna z maminek. Pro rodiče jsme totiž připravili slosování o knižní cenu, o knihu Miroslava Bobka, bývalého ředitele pražské ZOO, "Trójský lev". Jméno uvádět nebudu, kdo se zúčastnil ví, kdo ne ne. Jen prozradím, že z klobouku tahalo jedno z dětí a mělo tak šťastnou ruku, že kniha zůstala v rodině.

Nakonec bych chtěla poděkovat všem, kteří přispěli k tomu, že akce mohla proběhnout. ZOO Olomouc děkuji za poskytnuté materiály (videa, fotky) a za ochotu navázat telefonické spojení - sice na něj nakonec nedošlo, neb jsme se špatně pochopili, ale už jen to, že to nabídli, se počítá! Dále děkuji, všem kteří pomáhali s přípravou a realizací, jmenovitě - Terezce Greňové, Tině Luňáčkové, Aničce a Anežce Klodnerovým a paní Neudertové. Za fotodokumentaci děkuji panu Staňovi.